петак, 8. август 2014.

ZAGRLJAJ, opušta, smiruje....

Dodir utiče na emocionalni, tjelesni i kognitivni razvoj djeteta, jer kroz toplinu i osjećaj sigurnosti dijete gradi povjerenje i komunicira prije nego što nauči riječi.
Naučnici tvrde da tjelesni dodiri stvaraju neophodne veze između roditelja i djece i stimulišu razvitak nervnih ćelija mališana. Svakodnevno dodirivanje igra važnu ulogu u ranom razvoju mozga. Dijete se rodi sa oko 100 milijardi nervnih ćelija, neke od njih spajaju se još u majčinom stomaku i omogućavaju bebi da diše ili njenom srcu da kuca. Ostale nervne ćelije čekaju stimulanse iz spoljne sredine, odnosno čekaju da bebu grlimo, mazimo, ljubimo, kako bi se razvile. Zbog toga će se svaka beba nasmejati kada je pomazite po stomačiću ili priljubite usne uz njene obraščiće.

 Roditeljska ljubav i pažnja u toku prvih godina života stimulišu i psihički razvoj mališana. Istraživanja pokazuju da zagrljaji utiču da bebe manje plaču i da im srce kuca normalno, ali i da novorođenče doslovno može da umre od nedostatka nježnog dodira. Događalo se da djeca koja su živjela u institucijama, sa odgovarajućom ishranom i higijenskim uslovima, obolijevaju ili čak i umiru zbog nedostatka dodira. Mališani su dobijali sve ono što se smatralo neophodnim za preživljavanje, čisto i zdravo okruženje, ali nisu imali zagrljaje.
U klasiku Ešlija Montegjua „Dodir: važnost kože“, autor ističe da u trenutku porođaja kontrakcije materice predstavljaju početak milovanja bebe i preteču zagrljaja. Kada se dijete rodi, dodiri i grljenje potrebni su mu da bi se dalje razvijalo, a pomažu i mozgu da se nosi sa stresom bez štetnih posledica.

Naučnici Instituta za istraživanje dodira u Majamiju tvrde da dodir ne smanjuje samo nivo kortizola, hormona stresa, već popravlja i fizičko zdravlje djece. Istraživanja su pokazala da djeca koju roditelji stalno grle rjeđe imaju infekcije i viruse, manje pate od astme, dermatitisa, kardiovaskularnih bolesti, nesanice, hroničnih bolesti... Takođe i prerano rođena djeca bolje napreduju kada ih majke maze. Aktivnija su, bolje reaguju na terapiju i ranije idu kući iz bolnice ukoliko su u inkubatorima.
Emocionalni razvoj, takođe, uslovljen je dodirom. Kada djecu mnogo mazimo, ljubimo, grlimo, kada smo im privrženi, oni se razvijaju u jače ličnosti, sigurniji su u sebe, manje se plaše.
Većina djece, tvrdi poznati psiholog dr Nil, najviše voli blage dodire ruku i ramena, glave i leđa. A od svih dodira najviše im prija majčin zagrljaj, barem u prvim mjesecima života.
Iako je grljenje poželjno uvijek, vrijeme pred spavanje idealna je prilika za maženje sa dijetetom, tvrde stručnjaci. Djeca će mnogo lakše i mirnije spavati ako ih ljuljuškate, mazite, gladite po kosi, mazite im lice i leđa. Takođe, psiholozi savjetuju da dodirnete dijete u svakoj prilici, čak i onda kada slučajno prođe pored vas. Pomazite ga po leđima ili obrazu, zagrlite ga i poljubite, jer mu na taj način prenosite poruku da je voljeno, vrijedno i važno. Neka istraživanja pokazuju da je za pravilan dječji razvoj potrebno 14 zagrljaja dnevno!
 
Koje su prednosti zagrljaja:
 - Zagrljaj gradi povjerenje i osjećaj sigurnosti. To pomaže u otvorenoj i iskrenoj komunikaciji.
- Zagrljaj može instantno povećati nivo oksitocina.
- Dugački zagrljaji podižu nivo serotonina, hormona odgovornog za dobro raspoloženje i generalni osjećaj sreće.
- Zagrljaj jača imuni sistem. On stimuliše timus žlijezdu koja reguje i uravnotežuje tjelesnu proizvodnju bijelih krvnih zrnaca.
- Grljenje opušta mišiće i napetost u tijelu. Takođe, zagrljaji može ublažiti bol.
- Dobar zagrljaj doslovno smanjuje razine kortizola – stres hormona.
- Zagrljaj može instantno poraviti raspoloženje.

- Potpuno je besplatan!

Нема коментара:

Постави коментар