недеља, 10. август 2014.

KADA NASTAJE UČENJE?

ZONA SIGURNOSTI, IZAZOVA I PANIKE

*PUT DO PROMJENE I UČENJA* 



Zona sigurnosti zona ili polje u kome se osjećamo sigurno i samopozdano. Kada govorimo o nekoliko aspekata profesionalnog razvoja tada dijelimo razvoj na onaj koji se odvija na nivou vrijednosti, stavova, vještina i znanja.
Na nivou vrijednosti sigurnu zonu čine vrijednosti koje srijećemo u okruženju, a iste su ili slične našima npr. iskren i otvoren odnos sa đecom i kolegama/nicama.

Zona izazova predstavlja najveći potencijal za učenja i širenja zone sigurnosti. To je zona u kojoj srijećemo drugačije vrijednosti, stavova, vještina i znanja, ali se ulaskom u ovu zonu neposredno srijećemo sa njima. U ovoj zoni smo manje sigurni u sebe, oprezni, pa nekad i ne želimo da je prihavtimo.

Zona panike je najmanje prijatna i predstavlja susret sa radikalno novim iskustvima, sadržajima koje imamo priliku doživjeti. Ona može biti korisna za naše učenje i razvoj, ali može djelovati i na način da nas parališe i usporava prihvatanje novih saznanja, doživljaja i samog profesionalnog rasta (npr. kada tokom vježbi ośetite veliki strah koji vas blokira i počinjete iracionalno da razmišljate i da djelujete i sl.).





Нема коментара:

Постави коментар