петак, 18. јул 2014.

SVAKE PETE GODINE UČITELJI I UČITELJICE U CRNOJ GORI - BEZ NORME


Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju u Crnoj Gori (avgust 2013. godine) je definisano da UČITELJI i UČITELJICE u V razredu imaju svega 16,5 ili 17,5 časova (zavisno od raspodjele), što će reći da SAVAKE PETE GODINE OSTAJU BEZ NORME ČASOVA.



Postavlja se pitanje: Da li je stvarno neko o tome razmišljao kada su uređivali članove zakona 22. i 76. ili ne, ostaje pitanje? Zbog čega niko od nadležnih predstavnika MPS, ZZS, Sindikata prosvjete, NVO nije predvidio ovaj problem? Ili je prosto to prestup!?

Naime, Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju u CG od avgusta 2013. godine prema članu 22.
Citiram...
"Organizacija nastave po ciklusuma
Član 22.
Nastava u školi izvodi se u ciklusima, i to:
-u prvom ciklusu razredna nastava;
-u drugom ciklusu razredna i predmetna;
-u trećem ciklusu predmetna."

1: Pošto V razred pripada II ciklusu to znači da je nastava razredna i predmetna. Pod razrednom nastavom se podrazumijeva da učitelj/učiteljica koji je vodio djecu do V razreda predaje učenicima/ma DIO PREDMETA. Što će reći da se nastava ne smije dijeliti po predmetima i među učiteljima i učiteljicama! :-)

U članu 76. Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju CG u odjeljeku
IZVOĐENJE NASTAVE U PRVOM I DRUGOM CIKLUSU:
Nastava u prvom i drugom ciklusu se nalazi:
Citiram dio koji se odnosi na nastavu u V razredu (stav 6.) do kraja citata:
"Nastavu u V razredu obavlja nastavnik raredne nastave iz stava 2. ovog člana, izuzev nastave stranog jezika, osnovi tehnike i dva od predmeta: fiizičko vaspitanje, likovna i muzička kultura, koje izvodi nastavnik predmetne nastave."

2: Nastavu u V razredu ne može izvoditi nastavnik razredne nastave iz dva od predmeta fizičko vaspitanje, likovna i muzička kultura što je do sada bio slučaj! To znači da ne može imati ni normu:
Crnogorski, srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost - 5 časova
Matematika - 5 časova
Priroda - 2 časa
Poznavanje društva - 2 časa
Čas odjeljenjske zajednice - 0,5 časova
i npr. muzička kuluta - 2 časa
-------čistom matematikom dolazimo do cifre 16, 5 časova ili 17,5 kada umjesto muzičke kulure stavimo fizičko vaspitanje.

I u stavu 9. ovog člana stoji. "Izutzetno od stava 5. i 6. ovog člana nastavu u IV i V razredu može izvoditi  nastavnik razredne nastave, ako na konkurs ne prijevi nastavnik predmetne nastave."

Međutim niko od nadležnih ovom dijelu člana ne pridaje važnost, jer se odnosi na male škole iako to nigdje nije precizirano.

U velikom Podgoričkim školama nastava u V razredu je grupna pa u V razredu učitelji i učiteljice dijele predmete kako bi dopunili normu. Od ovog septembra 2014. godine ni to neće biti moguće ukoliko direktori žele da ispoštuju ZAKON o osnovnom obrazovanju i vaspitanju od avgusta 2013. godine! 




Na koji način će direktori dopunjavati normu časova učiteljima i učiteljicama, od septembra 2014. godine, je pitanje?

Javljanje je najviše usmjereno na sve prosvjetne radnike koji su najčešće inertni kada se Zakonima uređuje njihov posao i na kraju njihov život. Najčešće se i ne čuje njihov glas, jer su to samo pojedinci koji u masi izgube glas i mjesto. Sve se dešava u tišini prostorija nadčležnih institucija u kojima se ne čuje naš glas. Nas prosvjetnih radnika, učitelja, nastavnika, stručnih saradnika, pa i vaspitača!

Za naporan rad, uloženi trud, usmjerenu i uloženu energiju do V razreda za uzvrat mi smo dobili smanjenu normu časova! Je li pošteno procijenite sami? Jesu li, veliki dio učitelja i učiteljica, u CG to zaslužili? 

Molim Vas da pišete kako je nastava u V razredu kod vas organizovana kako bismo imali jasnu sliku dešavanja po ovom pitanju!?

Hvala!


Нема коментара:

Постави коментар